miercuri, 23 septembrie 2009

PAINE DE TOAMNA ( PAINE NEAGRA CU PERE SI VIN ALB)

Painea asta a devenit painea mea preferata, este foarte aromata si numai buna pentru micul dejun sau pentru o masa la care vrei sa atragi atentia. Ce mai ....este perfecta. Avem nevoie de:
  • 500 grame faina neagra
  • 1 cub drojdie
  • 100 ml vin alb
  • 150 ml apa
  • sare
  • 1 lingura zahar
  • pere uscate
  • seminte de floarea soarelui
  • 5 linguri ulei



Oul din poza e pus la deruta pentru ca nu l-am folosit, am zis initial ca o sa ung painea cu ou inainte sa o dau la cuptor insa mi-a venit ideea sa o decorez si nu am mai dat-o cu ou.
Reteta este simpla, ca la orice reteta de paine incepem cu maiaua din 2 linguri faina, 1 lingura de zahar, drojdia si putina apa.

Perele uscate le taiem cubulete si le punem in vin alb ( trebuie sa stea minim 1 ora).
Faina o punem intr-un bol incapator si facem o gaura in mijloc unde punem maiaua, apa, uleiul si sarea.

Omogenizam ingredientele apoi adaugam perele cu tot cu vin si framantam bine aluatul.

Il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca aproximativ 40 min.
Adaugam apoi semintele, le amestecam in aluat si apoi ii dam o forma rotunda.
Punem painea in tava de la aragaz pe care am pus hartie de copt.
Lasam painea in tava sa mai creasca 15 min apoi o coacem la 190 grade aproximativ 30 min.
Eu am zis sa o decorez putin si gandindu-ma la toamna si la faptul ca am folosit vin alb , am facut un strugurel din aluat facut din faina alba si l-am aplicat pe paine iar apoi am pudrat painea cu faina.

Imi place tare mult cum arata si de gust nu mai vorbesc.
Sotul meu a mancat jumatate de paine calda abia scoasa din cuptor, ii spuneam sa o mai lase sa se raceasca insa zicea ca ii este frica sa nu se schimbe gustul, ca lui ii place mult asa calda.

17 comentarii:

Lissa's Cakes spunea...

Ce paine frumoasa ai facut,Oana!
Sunt sigura ca e la fel de buna pe cum arata !

Oana spunea...

Multumesc frumos Lissa...este foarte buna!

Miha spunea...

Foarte frumoasa paine! Felicitari!

Oana spunea...

Multumesc draga Miha.

Ducesa spunea...

nota 10 !

Oana spunea...

Nu vreau deloc sa fiu modesta, cred sincer ca merit 10 pentru painea asta, pentru ca e tare buna. pup, si multumesc...

Ducesa spunea...

...crezi ca eu dau 10 asa...oricum?
normal ca-l meriti, felicitari, arata nemaipomenit!pupici

Nik26 spunea...

Si continutul si aspectul sunt deosebite! ;)

Laura spunea...

O adevarata opera de arta. Nemaipomenit! Eu cred ca as fi tinut-o de ornament.....

Oana spunea...

Multumesc fetelor!

catalinakolker spunea...

vai ce frumoasa e !

alison spunea...

foarte reusita piinea,felicitari!miiinunnataaaaa!

Diana Didona spunea...

Din ce vad aici, faina neagra Baneasa este buna; voiam sa iau si eu, dar nu eram sigura.

Oana spunea...

Diana, eu nu am gasit decat faina neagra marca asta si de asta am cumparat, nu am incercat alta ca sa pot face comparatii, insa asta mi sa parut foarte buna.

diviana spunea...

felicitariiiiiiii, arata super bine :)

IULIA13 spunea...

Mai e cazul sa-ti spun ce parere am despre painea asta?!!!
E o splendoare, si, dupa cele ce ai pus in ea, eu simt deja o aroma dulce de toamna...
Felicitari!!!
PS: eu as fi pus un Murfatlar!

boscodina spunea...

tare aspectuasa paine, felicitari manutelor harnicute ! gustoasa sunt mai mult sigura ca e( am si eu preferate niste painici cu menta...si mananca ca sparta cand fac ).o sa caut pere uscate ca nu o pot rata asa paine.

 

Oana's kitchen © 2009. Template Design By: SkinCorner