luni, 19 octombrie 2009

SARMALE CU PASAT ( CRUPE )

Nu am mai mancat sarmale cu pasat de cand eram mica si ne facea bunica. Ne-am amintit de ele cand am fost la bunici, nu le mai stiam gustul dar ne aminteam ca mancam cu pofta si am zis sa fac si eu pentru ca sunt bune cu siguranta. Nu sunt eu mare fan al sarmalelor, nu prea imi place sa le fac pentru ca dureaza mult si sunt migaloase, plus ca la noi in familie gusturile sunt impartite in materie de sarmale, eu mananc cu varza iar Luci le mananca pe cele cu vita de vie. Am adus de la tara porumb alb si am bagat grauntele la robotul de bucatarie, operatiune complicata pentru ca a durat ceva timp pana ce am reusit sa-l maruntesc dar am reusit in final.
Ingredientele sunt urmatoarele:
  • pasat (crupe de porumb alb)
  • cateva cepe
  • morcov
  • un ardel rosu
  • afumatura, eu am pus kaizer
  • ulei sau grasime
  • cateva jumari, daca aveti
  • condimente ( sare, piper, boia de ardei, coriandru)
  • Am pus si putina verdeata ( marar, patrunjel)
  • suc de rosii
  • frunze de vita de vie
  • varza acra
Pasatul l-am spalat bine si l-am pus la fiert pentru cateva minute cu o cana de apa.
L-am fiert pana ce a absorbit toata apa. Am facut operatiunea asta pentru ca nu stiam cat de repede fierbe si am zis ca este mai bine sa fie putin fiert ca sa nu tin sarmalele mult timp la cuptor asteptand sa se faca pasatul.
Ceapa o taiem marunt, la fel si ardelul, iar morcovul il dam pe razatoare.
Kaizerul il taiem cat se poate de marunt.
Punem la calit in ulei, ceapa, morcovul , ardelul si ceva verdeata,
lasam cateva minute pana se moaie ceapa apoi adaugam in cratita afumatura si pasatul,
amestecam bine, adaugam apoi sucul de rosii
si condimentele mai lasam cateva minute pe foc sa se amestece bine ingredientele si gusturile si cam asta e compozitia pentru sarmale.
Cat se raceste un pic compozitia, separam frunzele de varza de pe cotor iar frunzele de vita le oparim putin in apa clocotita.

Eu le-am fiert intr-un vas yena in care am pus pe fund ceva varza taiata marunt si cateva frunze de dafin.
Am facut apoi sarmalele , le-am pus in straturi in vas iar deasupra am pus din nou cateva frunze de varza si cateva frunze de dafin.
Punem in vas si apa, pana la jumateatea vasului si le dam la cuptor , la foc mediu spre mic pentru aproximativ doua ore.
Se servesc cu mamaliguta si smantana.
Sunt foarte bune, dureaza cam mult dar nu fac sarmale in fiecare saptamana asa ca merita efortul zic eu.
POFTA BUNA!

9 comentarii:

Miha spunea...

Un premiu te asteapta la mine!

O saptamana minunata!

Jack T spunea...

Hallo Oana,

intradevär sint mega delicioase Sarmalele cu Päsat.
Eu cit am träit in Rominia nu am mincat sau nu imi mai aminzesc da aicia fac asa ceva si sint dementiale.
Sint mult mai bunde decit alea cu Orez.Tare feine ti-au iesit.
Si le-ai fäcut si din douä feluri. Minunate !!

salutäri Jacob

Laura spunea...

Nu am mincat sarmale cu pasat, dar sint foarte interesante. Nici eu nu fac sarmale foarte des prea mult de lucru cu ele (LOL). De Craciun cu siguranta.....

Oana spunea...

Buna Jacob. La mine este prima oara cand fac sarmale cu pasat insa imi plac mai mult decat cela cu orez....deci se repeta!

Oana spunea...

Laura, trebuie sa le incerci, si o sa-ti placa cu siguranta.

Maria spunea...

Ma bucur ca ai pus aceasta reteta. Si eu am facut rost de crupe - din care am facut pana acuma doar mamaliga - si aveam in plan sa fac sarmale, dar iata ca tu mi-ai luat-o inainte. O sa ma inspir si din reteta ta.

Jack T spunea...

Hallo Oana,

o Idee de la mine incä pentru Päsat.
Folosit ca si Bulgur pentru Salate sau Garnituri.Este minunat.
Eu nu pot sä-mi permit asa ceva pentru cä eu Päsat tare greu pot sä fac rost , da la Voi nu este Problemä.


salutäri Jacob

Dante spunea...

Buna. In sfarsit cineva mai face sarmale cu pasat. Socrii mei faceau asemenea sarmale (de loc fiind din BIHOR). Eu, banatean, am fost super-mega-incantat de sarmalele cu pasat si afumatura. Ei au decedat de vreo 5 ani si nimeni nu a mai facut sarmale. Asa ca m-am apucat de cautat retete si am facut o singura data - o oala mare plina ochi. Nu au iesit ca si ale lor dar au "mers" La mijlocul oalei am pus o ureche de porc afumata si o bucata de ciolan. Ce sa mai comentez, foarte bun. Dupa Paste voi face din nou. Multumesc de reteta. Am sa te anunt daca au iesit bine. Multumesc. Salutari din TImisoara. Dante

Anonim spunea...

corect se spune ARDEI nu ardel. Vai, vai fetelor

 

Oana's kitchen © 2009. Template Design By: SkinCorner