vineri, 3 decembrie 2010

CIGHIR




Anul acesta o sa ne petrecem sarbatorile de iarna alaturi de socri in Botosani si pentru ca am avut ocazia zilele trecute sa asist la taierea porcului si pregatirea preparatelor traditionale din carne de porc, o sa va povestesc cate ceva despre cighir, chisca si mai tarziu despre turta cu jufla, o prajitura delicioasa si foarte migaloasa care se face in zilele dinaintea Craciunului.
Trebuie sa mentionez ca retetele sunt facute de soacra mea, care are multa experienta pentru ca le face an de an, eu abia acum am vazut cum se fac exact aceste bunatati, pana acum doar am mancat din ele.
Cighirul se face din maruntaiele de porc si pleura. Sa folosit asa:
  • ficat
  • rinichi
  • plaman
  • limba
  • inima
  • usturoi
  • sare
  • piper
  • prapure
  • oua
Cantitatile nu le stiu, pentru ca sunt in functie de lungimea prapurei.

Toate maruntaiele se dau prin masina de carne, se condimenteaza
si se pun cateva oua pentru a lega compozitia , apoi se formeaza ca niste piftelute care se infasoara in prapure si se prajesc.

Pentru prajit nu e nevoie de ulei pentru ca se va topi grasimea din prapure atunci cand se pun la prajit.

Sunt foarte bune si daca aveti ocazia va recomand sa le incercati.
Si pe final o poza cu printesa mea care mananca cu pofta mar cu morcovel.

7 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Si eu sunt din Botosani, iar sarbatorile astea vom petrece si noi cateva zile la ai mei.Imi sunt cunoscute produsele astea insa nu stiu sa le prepar:P.Fetitei mele inca nu am inceput sa-i dau papica.Asteptam 6 luni si dupa aia.Deocamdata papa laptic de la mami:D.Numai bine si sa aveti pofta:D.Sarbatori fericite alaturi de cei dragi.

Oana spunea...

Antonia mea a mancat san doar 3 luni si laptele praf nu-i era suficient si de asta am inceput diversificarea mai devreme dar o luam incet pana acum am baut doar suculet si de 2 zile ii dau si piure de mar cu morcov dar mai diluat asa... Sa creasca mare si sanatoasa fetita ta si sa va bucurati de primele sarbatori de iarna impreuna.

Iulia spunea...

Cred ca sunt tare bune! Arata foarte bine!
Ai o printesa tareeee simpatica! Sa va traiasca si sa va bucurati de ea!
Cu drag,
Iulia

Irina spunea...

Bune,
Felicitari pentru toate retetele delicioase!
Si eu sunt pasionata de gatitit, (da' parca mai mult de mancat) asa ca imbinand placutul cu utilul, am pornit un concurs culinar unde, premiul consta in tiparirea, legarea si copertaratea (manuala) a propriei carti de bucate, dupa bunul plac.

Mai multe detalii despre concurs pe www.Skoobsbooks.blogspot.com

Scuze ca ti-am lasat un comentariu, dar nu am gasit pe niciunde adresa ta de mail.

Cu drag, Irina

violette spunea...

Un Craciun plin de fericire, sanatate si caldura in suflete si un an nou bogat si imbelsugat !
LA MULTI ANI !

Anonim spunea...

imi cer scuze dar vreau doar sa fac o corectie la reteta.
a nu se confunda pleura (care este o membrana ce inveleste plaminii) si prapura care este ingredientul prezentat in poze pt aceasta reteta.

numai bine si pofta buna

Oana spunea...

hihihi, ai dreptate.....am modificat multuesc pentru atentionare.

 

Oana's kitchen © 2009. Template Design By: SkinCorner