vineri, 28 august 2009

TORT ANIVERSAR !


Ieri am sarbatorit 3 ani de casatorie si ca in fiecare an aceasta zi deosebita o petrecem alaturi de nasii nostri, iar daca in anii trecuti am cumparat tortul, anul asta pentru ca am avut mai mult timp liber am hotarat sa-l fac singura. Pentru primul meu tort eu zic ca a fost bun si frumos, voi ce ziceti? Ingredientele sunt multe asa ca sa incepem cu blatul de tort. Pentru a fi sigura ca nu dau gres am folosit o reteta de blat luata de la Amalia ce zice, ca pentru a obtine un blat pufos avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 250 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 10 linguri apa
  • un praf de copt
  • esenta de vanilie
Am separat ouale si am batut galbenusurile cu zaharul adaugand treptat apa, amestecand bine cu mixerul pana se topeste zaharul .
Adaugam apoi putin cate putin faina amestecata cu praful de copt.
Este randul albusurilor care au fost batute spuma tare si care le-am pus in doua randuri mai intai jumatate din spuma de albusuri, am amestecat usor cu o lingura si apoi cealalta jumatate, la fel amestecand usor.
Aromatizam cu esenta de vanilie si dam blatul la cuptorul incins pentru 35 min. Primele 15 min lasam cuptorul la o temperatura de 230 grade si nu deschidem coptorul apoi scadem temperatura la 170 grade .
O sa aveti un blat pufos si frumos asa cum a fost si al meu.
Acum ca blatul este gata si sta sa se racoreasca, este timpul sa ne ocupam de creme.
Eu am taiat blatul in doua si una din jumatati am mai taiat-o inca o data rezultand astfel trei blaturi unul mai gros si doua subtiri. Am facut lucrul acesta pentru ca am gandit tortul astfel incat intre blaturile subtiri a fost crema de lemon curd care este acrisoara si peste blatul mai gros am pus un strat generos de crema de pepene galben aromata. Ideea mea a fost ca cele doua creme sa nu vina in contrast una cu cealalta si de aceea stratul de crema lemon a fost mai subtire. Reteta de lemon curd am postat-o deja si nu mai revin la ea, spun doar ca a fost amestecata cu 150 ml frisca batuta si astfel am format crema de tort.
Cealalta crema a fost o crema de pepene galben la care am folosit asa:
  • 1 pepene galben de 1 kg
  • 70 gr zahar
  • zeama de la 1 lamaie
  • 400 ml frisca lichida
  • 3 plicuri gelatina granule
Am curatat pepenele si l-am taiat cubulete apoi l-am pus la robot impreuna cu zaharul si sucul de lamaie.
A rezultat un " piure" de pepene galben in care am pus gelatina topita pe baie de aburi
(aveti grija sa nu inceapa sa fiarba pentru ca isi pierde proprietatile) si apoi am pus crema la frigider pentru cateva min, pana incep sa se ingroase.
In acest timp batem frisca si o adaugam in amestecul de pepene galben care a stat la frigider. Asta este crema de pepene galben, foarte aromata si care ne-a placut mult.
Montam apoi tortul.
Am insiropar foarte putin blaturile cu nectar de fructe si le-am montat in forma cu pereti detasabili pentru tort, aceeasi forma in care am copt blatul.
In forma am pus folie alimentara pentru a scoate mai usor tortul din ea.
Primul strat, care va fi stratul de sus al tortului este unul din blaturile subtiri. Urmeaza crema de lamaie si al 2-lea blat subtire.
Punem acum crema de pepene galben si ne oprim. Nu ne oprim pentru ca am terminat tortul ci pentru ca in acest moment trebuie sa-l punem la frigider. A stat la frigider cam 4 ore timp in care crema de pepene s-a mai intarit. Punem apoi si ultimul blat de tort, cel mai gros dintre ele, care va fi baza tortului. Il dam din nou la frigider pana a doua zi dimineata .
Tortul a stat la frigider peste noapte si acum il mutam prin rasturnare din forma de tort pe un platou.
Urmeaza decorarea tortului. Pentru primul meu tort am ales un decor destul de complicat si anume fondant din marshmallow la care am folosit :
  • 200 gr marshmallow
  • 550 gr zahar pudra
  • 3 linguri apa
Procedeul este relativ usor: se pun bezelele la microunde impreuna cu 3 linguri de apa cateva secunde doar pentru ca se topesc foarte repede.
Apoi incepe joaca cu zaharul pudra. Adaugam zahar pudra in amestecul de bezele si amestecam pentru inceput cu lingura pentru a incorpora zaharul.
Cand devine prea greu pentru a amesteca cu lingura trecem fondantul din vas pe masa de lucru si ne folosim de maini. Incorporam tot zaharul pudra .

Fondantul trebuie sa semene cu o plastilina fiind foarte usor de modelat.
Inainte de a acoperi tortul in fondant am facut un amestec de unt si zahar pudra si am uns tortul cu crema de unt pentru ca fondantul sa se aseze frumos.
Am intins fondantul pe masa folosind in continuare zahar pudra ca sa nu se prinda. Fondantul trebuie intins ceva mai mult pentru a fi mai usor de modelat atunci cand acoperim tortul, mai bine sa fie mai mare sa taiem din el decat sa nu ne ajunga. Acoperim apoi tortul in fondant, niveland usor.
Aveti grija sa nu se formeze bule de aer.
Din fondantul ramas am facut niste trandafirasi si niste inimioare. Din pacare nu am instrumente profesionale pentru a face flori din fondant dar m-am descurcat cum am putut.

Trandafirasii si inimioarele sunt roz pentru ca am adaugat putin colorant alimentar in fondant. Cam asta e tortul meu aniversar, mi-a luat ceva timp insa a meritat.



12 comentarii:

dana spunea...

Foarte frumos, tortul!!..Va doresc multi,multi ani impreuna si fericiti...Toate cele bune!!

Miha spunea...

La cat mai multi ani impreuna! Multi,sanatosi si buni!

Foarte frumos tortul. Si apetisant!

Carmen spunea...

Foarte frumos tortul si dupa ingrediente,cred ca e foooarte gustos!
La Multi Ani! cu multa,multa fericire,si impliniri!
XXXX

Oana spunea...

Multumim frumos!

Momo spunea...

super tortuletul!multi ani fericiti unul linga celalalt!

Ducesa spunea...

Oana draga, a iesit un tort superb...dar mai intai de asta...va felicit pe amandoi, sa fiti fericiti si sa va mearga numai bine,sa aveti parte numai de zile senine si sa fiti voiosi! te pup.

Amalia spunea...

Draga Oana in primul rand multi ani fericiti impreuna , sa aveti parte numai de zile frumoase :).
Ti-am vizitat blogul si te felicit ,retete variate bine explicate si fotografii frumoase... tine-o tot asa ! Te trec pe lista mea de culinarese . Pupici !

Ruxi spunea...

Doamne cum arata tortul asta! Ma uitam la una din pozele de al final si vedeam ca ai pus acolo fondant deasupra si ma gandeam ca l-ai cumparat si ma miram de unde ..ca eu nu am vazut prin magazine asa ceva!Cand colo..citesc mai atent si vad ca tu l-ai facut si pe ala...ca sa nu mai zic de flori si inimioare care sutn absolut perfecte..fara nici un instrument ptofesionist care zici ca iti lipseste.Cred ca mainile tale sunt suficiente pt asemenea minunatii!
sa fiti fericiti impreuna!

Oana spunea...

Multumesc frumos Ruxi, esti foarte draguta.... Ma gandesc sa-mi cumpar ceva instrumente pentru flori din fondant insa nu fac tort decat la ocazii speciale si inca nu m-am hotarat daca sa mi le cumpar sau nu ( cele la care ma gandeam sunt destul de scumpe) dar vine ziua mea curand si cine stie.

Diana B. spunea...

Ce tort frumooos! Sa fiti fericiti si La multi ani!

P.s. Vad ca esti din Constanta. De unde ai cumparat marshmallow?

MihaeRa spunea...

La multi ani!

Este un tort deosebit datorita atat aspectului lui elegant, cat si a priceperii tale. Felicitari!

Oana spunea...

Dianais, marshmallow le-am cumparat de la Kaufland, din pacate nu am gasit albe, e adevarat ca am fost doar la Real si Kaufland insa daca tu gasesti pe undeva albe simple te rog sa-mi spui si mie.


Miha, multumesc din suflet!

 

Oana's kitchen © 2009. Template Design By: SkinCorner