sâmbătă, 1 august 2009

PAINE DE CASA


Astazi am avut chef sa fac paine de casa, nu pentru ca imi place caldura pe care o emana cuptorul, de parca nu ar fi destul de cald afara ci pentru ca am citit cateva articole despre ce minuni contine painea cumparata de la magazin, cate feluri de amelioratori, emulgatori si alte lucruri care iti fac "bine". Asa ca m-am pus pe treaba. As fi vrut sa am o masina de facut paine pentru ca as face mult mai des paine de casa dar in lipsa ei am incercat in modul traditional, ceva mai multa munca insa foarte eficienta metoda. Aluatul cat se poate de simplu:
  • 500 grame faina, nu cumparata ci de la bunica de la tara, macinata din graul propriu.
  • 25 gr drojdie
  • 250 ml lapte
  • 35 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou
Amestecam drojdia cu zaharul, sarea, 50 ml lapte si putina faina, facem maiaua pe care o lasam sa creasca 15 min. Am uitat sa spun ca laptele trebuie sa fie caldut, dar nu fierbinte. Dupa cele
15 min amestecam maiaua cu restul de faina, restul de lapte si 25 ml ulei si framantam aluatul pana se inglobeaza toate ingredientele si chiar ceva mai mult, daca aluatul e bine aerat, avem o paine
pufoasa. Lasam aluatul la crescut , acoperind bolul cu un prosop curat, pentru 40 min.Uleiul care a ramai il folosim pentru a unge o forma de paine. Dupa ce aluatul a crescut il punem in forma
de paine, ungem painea pe deasupra cu oul batut, pentru a se rumeni frumos la cuptor unde o sa stea pentru 25-30 min. Eu am ales sa fac la paine o impletitura care de obicei se face la strudel insa eu am vrut sa vad cu iese si am incercat-o la aluatul asta. Pentru ca sotul meu a spus ca nu pot sa fac aluat si sa nu-i fac si lui cateva gogosi, am sustras de la paine putin aluat si am facut cateva gogosi cu toping de ciocolata cu menta. Asta e reteta mea de paine de casa. Cu siguranta dureaza mai mult sa faci paine in casa decat sa cumperi de la magazin insa e mai sanatos, asa ca merita sa incercati din cand in cand.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Arata foarte bine painea asta. O sa incerc si eu reteta. Felicitari pentru blog.

Oana spunea...

Multumesc, sper sa o incerci pentru ca e buna.

 

Oana's kitchen © 2009. Template Design By: SkinCorner